Przepisy Extra

Ketchup z pomidorów

Któż z nas nie lubi ketchupu?? ;) Pewnie mało jest takich osób... bo większość go uwielbia, a dzieci za nim wprost przepadają!

Bo przecież z ketchupem weselsze są kanapki i tosty, smaczniejsze są frytki, zapiekanki, pizza, hot-dogi i kiełbaski ;) Ketchup, czyli sos pomidorowy na zimno lubi też towarzystwo placków, kotletów, zapiekanek makaronowych...

Ketchup do każdego dania wnosi "to coś" i dlatego zawsze powinien być pod ręką, czyli "mieszkać" w naszej lodówce :) Czytaj więcej

A który ketchup będzie najlepszy?? Oczywiście, że ten zrobiony w domu :) Bo będzie on tylko z naturalnych składników, bez żadnych ulepszaczy, barwników i konserwantów!

Nasz prezentowy przepis jest łatwy i szybki do wykonania, więc długo zastanawiać się nie trzeba... tylko zabrać się do "roboty" i już ;)

Zachęcam więc do domowej produkcji, na sam początek wystarczy nam kilka słoiczków, a jak ketchup zasmakuje to produkcję powtarzamy ;)

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

1 kg pomidorów
15 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
1 łyżeczka soli (np. kamiennej)
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżki octu 10%
bazylia
lubczyk (suszony)
majeranek
cukier trzcinowy
pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Pomidory umyć, naciąć skórkę, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli razem z solą. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokropić w kostkę. Do pomidorowej masy przełożyć czosnek i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać ocet, szczyptę bazylii, lubczyku, rozgniecionego w palcach majeranku, cukru trzcinowego oraz pieprzu. Całość ponownie razem wymieszać i gorący ketchup przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Następnie ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiczki po 250 ml domowego ketchupu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Pyszności, sama natura! Od kilku lat mam swoje pomidorki, to teraz robię taki ketchup - wychodzi rewelacyjny :) Spróbujcie ;)
Kama [2019-09-19 10:26:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.