Przepisy Extra

Kiełbaskowe szaszłyki w marynacie

Ten przepis jest trochę inny niż na tradycyjne szaszłyki, gdzie składnik mięsny stanowi mięso np. wieprzowe, wołowe czy drobiowe.

W tym przepisie zamiast kawałków mięsa zastosowano, pokrojoną w odpowiedniej długości plastry, dobrą kiełbasę.

Wyszła z tego, jak gdyby jedna potrawa składająca się z kiełbasek z grilla i grillowanych warzyw. Można powiedzieć też, że to kiełbaska z rusztu, ale w nieco innej formie ;) Czytaj więcej

Cóż więcej można powiedzieć na temat tej prostej potrawy z grilla. Chyba tylko to, że mimo prostoty i łatwości w wykonaniu, ta zielono-czerwono-żółta przekładanka na patyczku nie ustępuje w niczym, innym potrawom przyrządzanym na grillu. A dodatkowo podana z ulubionym dipem smakuje wyśmienicie :)

Polecamy!

Składniki:

70 dag dobrej kiełbasy na grilla (np. podwawelskiej)
50 dag cebuli (6 średniej wielkości cebul)
70 dag cukinii (2 długie cukinie)
Marynata:
ok. 7 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
słodka papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Kiełbasę pokroić w około 2 cm plasterki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na połowę, a potem każdą połówkę na 4 równe części. Cukinię dobrze umyć i pokroić w skórce w 2 cm plastry.

Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Do oleju przełożyć zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, majeranek, szczyptę słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz.

Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian przygotowane składniki: kiełbasę, cebulę, cukinię itd. Przygotowane szaszłyki polać marynatą i włożyć do lodówki na około 24 godziny. Następnie rozłożyć na rozgrzanym ruszcie, polać marynatą i grillować.

Z podanych składników wyjdzie około 16 sztuk szaszłyków.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.6 stars based on 4 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.