Przepisy Extra

Kiszona czerwona kapusta z jabłkami

Składniki:

5 kg czerwonej kapusty
1 kg jabłek
5 łyżek soli
1 łyżka koperku
1 łyżka ziarenek jałowca
1 łyżeczka goździków

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (taką ilość kapusty najlepiej szatkować mechanicznie). Jabłka opłukać, usunąć gniazda nasienne i poszatkować (razem ze skórką). Do dużej miski, garnka lub wiaderka przełożyć część poszatkowanej kapusty i jabłek, dodać szczyptę soli, koperku, kilka ziarenek jałowca i goździków. Całość razem wymieszać. Następnie przekładać do beczki i ubijać np. drewnianą pałką. Postępować tak, aż skończą się składniki (kapustę i jabłka wymieszać z dodatkami, przekładać do beczki i ubijać).

Na koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np. pełnym wody słoikiem litrowym lub dużym dokładnie umytym i wyparzonym kamieniem. Następnie wierzch garnka należy przykryć np. ręcznikiem kuchennym (nie przykrywamy szczelnie, tylko tak żeby tam nic nie wpadło).

Gotową do kiszenia czerwoną kapustę z jabłkami ustawić w ciepłym miejscu np. w kuchni. Po upływie około 7-14 dni kapusta jest już ukiszona, ma piękny purpurowy kolor i nadaje się do konsumpcji. Można ją przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić, wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy. Można też pasteryzować słoiki z czerwoną kapustą, ale nie jest to konieczne. Ukiszoną czerwoną kapustę można również pozostawić w beczce, wcześniej jednak drewnianym, czystym kijem należy w kilku miejscach przebić kapustę, potem ponownie ubić, obciążyć talerzykiem i słoikiem pełnym wody – kapusta musi być pokryta sokiem – taką beczkę z kapustą szczelnie przykryć i wynieść do piwnicy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.7176470588 stars based on 17 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i gratuluję udanej kapustki :) Ps. ja ją wprost uwielbiam! Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Dorota [2016-11-07 17:49:21]
Przepisy fantastyczne.Kapusta granatowa rewelacja
Danuta [2016-11-07 15:25:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.