Kluski leniwe z ziemniakami

Dodane przez w dniu
45 odsłon dziennie
5 opinii | Wyraź opinię
3.640350877 stars based on 228 reviews Dania główne

Składniki:

Leniwe ciasto:
1/2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
1/2 kg twarogu półtłustego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cynamon

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować. Lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Następnie przecisnąć twaróg i dodać do ziemniaków. Dodać też żółtka i ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Na koniec dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta formować wałki o średnicy około 25 mm, lekko spłaszczyć i kroić na ukos na 15 mm paski. Następnie wrzucać partiami do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną pogotować przez około 1 minutę i wyciągać łyżką cedzakową.

Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i chwilkę razem podsmażyć.

Gorące kluski leniwe rozłożyć na talerzach. Polać masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypać cynamonem, można też mielonymi goździkami i kardamonem (taka zimowa wersja). Można też posypać cukrem – pudrem, zwykłym lub trzcinowym, żeby osłodzić sobie życie :)

Z podanych składników wyjdzie około 120 klusek – duuużo – obiad na 2 dni ;)

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Świetny przepis , tak właśnie robiła je moja Mama , tyle że nie ubijała białek. Uwaga, żeby ciasto zagniatac krótko jest bardzo cenna, bo ja kiedyś przeciągnęłam ten proces i było wielkie nieudanie. Zamiast kluseczek leniwych wyszła jakaś brejka zagęszczona ziemniakami i twarogiem.
Ela [2017-01-17 23:08:45]
Dziękuję pięknie za ciepłe słowa i za wszystkie cenne porady :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2017-01-16 22:08:09]
Mozna zamiast gotowac,smazyc na oleju. Tez sa pyszne.Pozdrawiam!
Barbara Barczyk [2017-01-16 19:41:21]
SUPER PRZEPISY : POZDRAWIAM AUTORA TYCH PRZEPISÓW .
LUCYNA. [2017-01-16 18:32:30]
Fajny przepis, łatwy do zapamiętania. Sprawdził się. Dodała bym jeszcze, że trzeba szybko zagniatać ciasto. Długo wyrabiane robi się rzadkie i nie da się formować kluseczek. Dzięki!!
Elisza [2017-01-16 17:05:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.