Przepisy Extra

Kluski z nadzieniem mięsno-warzywnym

Składniki:

Ciasto:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
25 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
Farsz:
20 dag udka z kurczaka
20 dag łopatki wieprzowej
5 dag marchewki
5 dag pietruszki (korzeń)
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
majeranek
ostra papryka w proszku
sól
pieprz
Dodatkowo:
masło
bułka tarta

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę do miski. Dodać do nich mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyrobić ręką na gładką masę. Można tutaj wykorzystać ziemniaki, które nam zostały z poprzedniego obiadu.

Udko z kurczaka, łopatkę wieprzową, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę razem ugotować (można je ugotować w niedzielę w rosole, a w poniedziałek użyć do farszu lub powstały wywar użyć do zupy). Następnie wyjąć, ostudzić, udko obrać z kości i razem z warzywami zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do farszu. Dodać szczyptę majeranku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Z ziemniaczanego ciasta robić kulkę, następnie na ręce spłaszczyć, zrobić placuszek. Łyżeczką nałożyć na ziemniaczane ciasto farsz, delikatnie skleić i uformować kulkę.

Gotowe kluski z nadzieniem wrzucić na wrzącą osoloną wodę. Gdy wypłyną gotować jeszcze przez około 4 minuty. Gorące kluki rozłożyć na talerzach i polać je zrumienioną bułką tartą na maśle. Podawać na gorąco.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Powodzenia życzę i smacznego :)
Dorota [2016-08-08 15:58:07]
ciekawy - bedę je gotować. a jak posmakuję - napiszę
barbara [2016-08-05 18:49:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.