Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, ugotować i ostudzić. Następnie przecisnąć przez praskę i zostawić do ostudzenia.
Mięso ugotować (najlepiej wykorzystać tutaj mięso z rosołu), ostudzić, obrać z kości i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z obraną z łusek cebulą i czosnkiem. Dodać surowe jajko, szczyptę przyprawy do mielonego mięsa, słodkiej papryki w proszku i majeranku. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz mięsny dokładnie wymieszać i odstawić na około 60 minut.
Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, mleko i surowe jajka. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć ją na ręce, nałożyć łyżeczką farsz mięsny, zlepić i uformować kulkę.
Tak przygotowane kluski wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować przez około 4 minuty i wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i razem chwilkę podsmażyć. Gorące kluski ziemniaczane podawać polane masełkiem z bułką tartą.
Z podanych składników wyjdzie około 30 klusek ziemniaczanych z mięsnym farszem.
Smacznego.