smaczny.pl przepisy kulinarne

Kokosowo-kawowy sernik w białej polewie

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.181818181 stars based on 22 reviews Ciasta

Kolejna, pyszna i przetestowana wersja uwielbianego przez wszystkich ciasta. To po prostu super przepis na extra sernik!

Pyszna masa serowa z dodatkiem cappuccino, kawy rozpuszczalnej, wiórków kokosowych i innych słodkich dodatków...

Jest łatwy do przygotowania, bardzo ładnie prezentuje się na stole i cudnie smakuje - jest wilgotny i aromatyczny - mniam! Czytaj więcej

Masa serowa wylana jest na okrągłe biszkopty, a po upieczeniu polana białą polewą i udekorowana płatkami migdałów - sernik jest przepyszny... idealny na Święta!

Na Wielkanoc koniecznie trzeba go upiec - powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Masa serowa kokosowo-kawowa:
10 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 kg mielonego sera półtłustego
1 budyń cappuccino (duży)
1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 8 dag)
1 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
1 opakowanie biszkoptów (ok. 18 dag)
2 czubate łyżki kawy zbożowej np. Inka
Biała polewa:
1 tabliczka białej czekolady (10 dag)
4 łyżki mleka
Do dekoracji:
płatki migdałów

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z połową cukru pudru i żółtkami. Dalej miksując dodawać ser, budyń cappuccino w proszku i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę białka z pozostałym cukrem pudrem.

Kawę rozpuszczalną wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką gorącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Do tej kawy, do szklanki przełożyć łyżką masę serową (do pełności szklanki) i wymieszać dokładnie łyżką. Do pozostałej masy serowej wsypać wiórki kokosowe, razem wymieszać i podzielić na połowę.

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną. Na dnie tortownicy rozłożyć okrągłe biszkopty, na nich połowę masy serowej, posypać 1 czubatą łyżką suchej kawy zbożowej, wyłożyć pozostałą masę serową, posypać 1 czubatą łyżką kawy zbożowej, a na wierzchu sernika rozsmarować masę serowo-kawową ze szklanki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze około 170 °C.

Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i razem rozpuścić w kąpieli wodnej. Upieczony i ostudzony sernik polać przestudzoną białą polewą. Wierzch sernika posypać płatkami migdałów i gotowy włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Tzn. masa serowa wpłynie między biszkopty, ale nic jej się nie stanie, wszystko razem się ładnie upiecze. Tylko jak nasz piekarnik za bardzo przypieka to warto ten sernik piec krócej. Smacznego sernika życzę :)
Ewelinka [2011-05-26 09:16:45]
A czy ta masa serowa nie wycieknie pomiędzy biszkoptami?
Milka [2011-05-26 09:11:48]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.