smaczny.pl przepisy kulinarne

Kokosowy sernik na kakaowym spodzie

Dodane przez w dniu
11 odsłon dziennie
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Ciasta i słodkości
Kokosowy sernik na kakaowym spodzie

Składniki:

Kakaowe ciasto:
5 łyżek cukru
10 dag masła
1 ½ szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao do ciast
aromat cytrynowy
Masa serowa:
1 kg twarogu (najlepiej swojskiego)
25 dag serka mascarpone
½ szklanki cukru
10 dag wiórek kokosu
Masa jogurtowa:
45 dag jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru
aromat cytrynowy
1 ½ łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Do dekoracji:
5 łyżek wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać masło, mąkę żytnią, mąkę pszenną, kakao do ciast i kilka kropli aromatu cytrynowego. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Na koniec rozwałkować, delikatnie przenieść na wałku do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C.

Twaróg przecisnąć przez praskę trzy razy. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone, żółtka i razem zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie przełożyć do masy serowej razem z wiórkami kokosowymi i zmiksować. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać i włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze przez około 55 minut w temperaturze 180 s. C. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko ostudzić. Do miski przełożyć jogurt naturalny, dodać cukier, kilka kropel aromatu cytrynowego i całość razem zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i całość ponownie zmiksować. Wyłożyć na ostudzony sernik, posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.