Przedstawiam Wam mój pierwszy koktajl z jarmużem, i już mówię, że nie ostatni, bo... ja się w nim zakochałam ;) W tym zielonym warzywie i w jego właściwościach ;)
Dlaczego taki duet?? Już mówię: W moim ogrodzie pięknie rozrósł się jarmuż, a i truskawki pięknie się zarumieniły, to dlaczego by nie wykorzystać tego do smacznych i zdrowych celów?? ;)
Warto wiedzieć, że jarmuż ma bardzo mało kalorii, dlatego jest idealny dla osób dbających o linię i walczących z nadwagą. Przypisuje mu się działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy, uszczelnia naczynka krwionośne (a to cenna wiadomość dla kobiet, które walczą z pojawiającymi się pajączkami na nogach!), reguluje ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i odkwasza organizm. Czytaj więcej
Do koktajlu najlepiej używać małych liści, które są miękkie i mniej gorzkie.
Smacznego :)
Jarmuż opłukać, osuszyć, odciąć twarde ogonki, a liście potargać na mniejsze kawałki. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Do miski przełożyć jarmuż, jabłko, jogurt naturalny, miód i całość razem zmiksować blenderem.
Truskawki opłukać, odszypułkować, osączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Do czystej miski przełożyć truskawki. Dodać jogurt naturalny, miód i całość razem zmiksować blenderem.
Do wysokich szklanek wlać połowę zielonego koktajlu, a następnie wylać połowę czerwonego koktajlu. Wierzch udekorować zielonym listkiem i podać na stół.
Z podanych składników wyjdą 2 szklanki po 300 ml pysznego i bardzo zdrowego koktajlu.
Smacznego.