smaczny.pl przepisy kulinarne

Kolorowa i warstwowa sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską

Dodane przez w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
4.324705882 stars based on 170 reviews Sałatki

To nowa propozycja sałatki z tuńczykiem. Ma warstwy ;) Jest łatwa, dosyć szybka w przygotowaniu i zawiera w sobie same proste składniki...

Do tego wszystkiego ładnie się prezentuje, jej kolorowe warstwy przyciągają nasz wzrok :) No i najważniejsze jest to, że jest przepyszna! Czytaj więcej

Jak się okazało: tuńczyk z kapustą pekińską świetnie się spasowali ;) Osoby, które są na diecie śmiało mogą zamienić majonez na jogurt naturalny.

Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego chrupania !

Dla mnie i rodzinki BOMBA :)

Kolorowa i warstwowa sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską

Składniki:

1 puszka tuńczyka (np. w oleju)
20 dag czerwonej papryki (1 średnia)
10 dag cebuli
25 dag kapusty pekińskiej (ok. 1/3 małej kapusty)
ok. 11 łyżek majonezu
pieprz
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i przekroić na połowę. Żółtka oddzielić od białek i zetrzeć osobno na tarce (białka na dużych oczkach, a żółtka na małych).

Tuńczyka osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć z wody i pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na dno miski przełożyć białka jajek, tuńczyka, na nim rozsmarować 3 łyżki majonezu, posypać szczyptą soli, pieprzu i rozgniecionej w palcach natki suszonej pietruszki. Następnie rozłożyć połowę czerwonej papryki, połowę cebuli, całą kapustę pekińską, na niej rozsmarować 5 łyżek majonezu i posypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozgniecionej w palcach suszonej pietruszki. Na koniec rozłożyć żółty ser, pozostałą czerwoną paprykę i pozostałą cebulę. Całość posmarować 3 łyżkami majonezu, i znowu posypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozgniecionej w palcach suszonej pietruszki. Na wierzch sałatki rozsypać starte żółtka jajek.

Gotową sałatkę schłodzić w lodówce, a tuż przed podaniem udekorować natką zielonej pietruszki i ewentualnie jeszcze czerwoną papryką.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7730 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję ślicznie za komentarz i bardzo się cieszę z udanych potraw. Przyznam się, że ostatnio też bardzo rzadko używam majonezu... a nawet nie pamiętam kiedy ostatnio go kupowałam... ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2017-10-06 23:00:23]
Nie lubie majonezu i dodaje go minimalnie ,a mimo to salatki sa pyszne . Wykorzystalam juz wszystkie przepisy i naprawde rewelka .Dziekuje za pomyslowosc !!!!!! Pozdrawiam !!!!!
GABI 06.10.2017. [2017-10-06 18:39:08]
WoW! No to super, bardzo się cieszę :) To ja muszę się chyba pospieszyć z nowymi przepisami ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2017-01-19 22:57:32]
Dziękuję bardzo robiłam prawie wszystkie sałatki są bardzo dobre
Irena [2017-01-19 16:53:02]
Dziękuję pięknie za wszystkie miłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2017-01-19 15:42:23]
Przepisy sa DOSKONAŁE . Sałatki , zdrowe apetyczne i kolorowe , moga zachecić do jedzenia nawet dotychczasowych oportunistów . Dziekuje , pozdrawiam
Elzbieta Horodyska [2017-01-19 13:33:58]
Pysznosci .Dziekuje
Alicja [2017-01-19 11:55:56]
uwielbiam wszystkie sałatki
J.B, [2017-01-19 11:53:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.