Przepisy Extra

Kolorowa potrawka wołowa

Składniki:

50 dag wołowiny
papryka wędzona w proszku
cząber
sól (himalajska)
pieprz kolorowy
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 litr wody (lub rosołu)
20 dag wędzonego boczku
5 dag wędzonej słoniny
25 dag cebuli
25 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
10 dag żółtej papryki (waga po obraniu)
50 dag dyni (waga po obraniu)
około 2 ½ łyżki mąki pszennej
1 puszka zielonego groszku
3 ząbki czosnku
kurkuma
chili
kminek (mielony)
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą papryki wędzonej w proszku, cząbru, soli i kolorowego pieprzu. Przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem kokosowym i zrumienić. Następnie dodać listek laurowy, ziarnka ziela angielskiego, zalać wodą lub rosołem i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.

Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do boczku, razem wymieszać i smażyć. Czerwoną i żółtą paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dodać do boczku z cebulą, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

Dynię rozkroić, oczyścić z pestek, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z boczkiem, cebulą i paprykami przełożyć do wołowiny. Wymieszać i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.

Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości zimnej wody, wlać do gotującego się mięsa i cały czas mieszając zagotować potrawkę. Garnek zdjąć z ognia.

Zielony groszek osączyć z zalewy i dodać do potrawki. Czosnek obrać z łusek, pokroić w kosteczkę posypać odrobiną soli i zmiażdżyć widelcem, żeby puścił sok. Dodać go do potrawki razem ze szczyptą kurkumy, chili, mielonego kminku oraz rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki.

Całość razem wymieszać i podawać na gorąco z bułeczką lub dobrym chlebkiem. A jeśli nam zostanie, to można ją bardziej zagęścić i podawać w formie gulaszu z dodatkiem kaszy, np. białej gryczanej.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
5 stars based on 4 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2017-04-21 23:40:17]
super jedzonko
joanna [2017-02-08 12:14:09]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.