smaczny.pl przepisy kulinarne

Kolorowe leczo

Dodane przez w dniu
30 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.2 stars based on 5 reviews Dania główne

Przedstawiam Wam przepyszne, gorące, sycące i aromatyczne danie warzywne na jesienny obiad :)

Kolorowe leczo

Składniki:

50 dag cebuli
5 dag smalcu
25 dag czerwonej papryki
25 dag żółtej papryki
25 dag zielonej papryki
30 dag fasolki szparagowej (żółtej)
20 dag kalafiora
2 kg cukinii (waga po obraniu)
10 dag jarmużu (4 liście)
3 gałązki lubczyku
2 gałązki selera
kurkuma
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól (himalajska)
pieprz czarny
40 dag kiełbasy
25 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
20 dag koncentratu pomidorowego
6 ząbków czosnku

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec, roztopić, dodać cebulę i zeszklić. Czerwoną, żółtą i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę smażyć.

Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić na około 1 cm kawałki. Kalafior opłukać, podzielić na różyczki i razem z fasolką szparagową dodać do cebuli z paprykami. Cukinię rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę (w skórce, jeśli jest miękka). Jarmuż dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie razem z cukinią przełożyć do garnka z warzywami.

Liście lubczyku i selera oderwać od gałązek, opłukać, drobno pokroić i dodać do garnka z warzywami (puste gałązki też można wrzucić do garnka, a na koniec wyciągnąć). Dodać liście laurowe, szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Kiełbasę i boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kiełbasę z boczkiem i zrumienić. Następnie przełożyć do warzyw, dodać koncentrat pomidorowy, razem wymieszać i pogotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać szczyptą soli i rozgnieć widelcem, aby czosnek puścił sok. Przełożyć do leczo i wymieszać. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na około 5-10 minut.

Podawać na gorąco z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.