Przepisy Extra

Kolorowe leczo do słoików

Składniki:

1 kg cebuli
5 łyżek oleju (np. kokosowego)
1 kg czerwonej papryki
½ kg zielonej papryki
½ kg żółtej papryki
3 kg cukinii (waga po obraniu)
2 łyżki soli (np. kamiennej)
15 dag koncentratu pomidorowego
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić. Czerwoną, zieloną i żółtą paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem smażyć.

Cukinię rozkroić, oczyścić z pestek, obrać ze skórki (jeśli jest twarda), opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do cebuli z papryką, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Następnie dodać sól kamienną, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż cukinia zmięknie. Na koniec przyprawić do smaku czarnym pieprzem.

Całość razem wymieszać i gorące leczo przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić, pasteryzować 15 minut i ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 6 słoików po 900 ml pysznego i kolorowego leczo.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.