smaczny.pl przepisy kulinarne

Kolorowe wielkanocne jajka w galarecie

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.769230769 stars based on 13 reviews Przystawki
Kolorowe wielkanocne jajka w galarecie

Składniki:

5 dag marchewki (waga po obraniu)
800 ml wody
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka jałowca
pieprz czarny
koperek (może być suszony)
lubczyk (suszony)
6 łyżeczek żelatyny (takie pełniejsze)
10 dag zielonego groszku (tak około 1/2 puszki)
5 dag szynki konserwowej (około 3 plasterki)
zielona sałata (1 listek)

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (gotować przez około 7-8 minut), ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.

Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka jałowca, szczyptę soli i zagotować. Marchewkę obrać ze skórki, pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Marchewkę wyciągnąć z wody, ostudzić i pokroić w kostkę.

Natomiast wywar przecedzić, dodać do niego szczyptę koperku, rozgniecionego w palcach lubczyku i jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Zimną galaretę przyprawić do smaku jeszcze solą i pieprzem czarnym.

Zielony groszek osączyć na sitku z zalewy. Szynkę konserwową pokroić w kostkę.

6 jednakowych kubeczków lub szklanek opłukać zimną wodą. Na spód każdego kubka włożyć po klika sztuk marchewki, zielonego groszku i szynki, następnie zalać lekko tężejącą galaretą, położyć jajko, a na nim rozłożyć pozostałe marchewki, zielony groszek i kostki szynki. Całość zalać pozostałą galaretą. Listek zielonej sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do kubeczków. Tak przygotowane kubki z jajkiem w galarecie włożyć na noc do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego jajka!

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.