Przepisy Extra

Kolorowy przekładaniec z dynią

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa dyniowa:
1 ½ kg dyni (waga po obraniu)
gałka muszkatołowa
4 galaretki cytrynowe
Masa śmietankowo-jogurtowa:
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżki żelatyny
aromat śmietankowy
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Razem delikatnie zmiksować i wylać biszkopt do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Dynię obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić na małych ogniu do miękkość (od czasu do czasu wymieszać). Pod koniec duszenia dodać szczyptę gałki muszkatołowej, galaretki cytrynowe w proszku i dokładnie razem wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurt naturalny, letnią żelatynę i razem zmiksować.

Na kakaowy biszkopt wyłożyć tężejącą masę dyniową i włożyć na około 20 minut do lodówki. Następnie wyłożyć masę śmietankowo-jogurtową i włożyć ponownie do lodówki na około 20 minut. Na koniec całość zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 700 ml gorącej wody. Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.