Przepisy Extra

Kolorowy truskawkowiec na zimno

To ciasto nie wymaga pieczenia! Jest idealne dla miłośników truskawek i słodkich wypieków. Truskawkowiec jest też super rozwiązaniem dla osób, którzy za pieczeniem ciast nie przepadają lub za bardzo im się one nie udają...

Wykonane jest od początku do końca w tortownicy, w której na dnie rozłożone są herbatniki, a następnie dokładane są kolejne, kolorowe warstwy galaretek. Zewnętrzną część ciasta truskawkowego, stanowią owoce truskawek zatopione w pysznej galaretce truskawkowej...

A co spaja poszczególne warstwy?? Tym czynnikiem jest zimno, a więc tak przygotowane ciasto trzeba koniecznie umieścić na jakiś czas w lodówce. Czytaj więcej

Wykonane w tej technologii ciasto na zimno, czyli bez pieczenia, po przekrojeniu bardzo ładnie wygląda, a dodatkowo świetnie smakuje. Dominuje tutaj smak truskawek z lekką, ananasową nutą - mniam :)

Wbrew pozorom ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje :)

Jest idealne na każdą okazję. To lekkie i znakomite ciasto na lato!

Warto spróbować i wykonać to łatwe ciacho. Efekt będzie przepyszny - zobaczycie!

Smacznego.

Składniki:

Kakaowy spód:
25 dag kakaowych herbatników
10 dag masła
5 łyżek mleka
Śmietankowa masa:
1/2 litra śmietanki 30%
25 dag serka mascarpone
34 dag jogurtu bałkańskiego (1 duży kubek)
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka ananasowa
1 galaretka truskawkowa
25 dag truskawek
Dodatkowo:
35 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:

Kakaowe herbatniki pokruszyć i przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i mleko. Wszystko razem wymieszać ręką i wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Galaretkę ananasową rozpuścić w 1 szklane gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać do niej serek mascarpone, jogurt bałkański i cukier puder. Masę razem zmiksować i podzielić na połowę.

Truskawki opłukać, obrać z szypułek i zmiksować blenderem. Zmiksowane truskawki wraz z tężejącą galaretką truskawkową dodać do połowy masy i razem zmiksować. Masę truskawkową wyłożyć na herbatniki i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Tężejącą galaretkę ananasową zmiksować z drugą połową masy i wylać na truskawkową masę. Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Truskawki opłukać, obrać z szypułek i pokroić w plasterki. Rozłożyć na jasnej masie i zalać tężejącą galaretką truskawkową, rozpuszczoną wcześniej w 450 ml wody. Gotowe ciasto z truskawkami włożyć do lodówki na około 5 godzin.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że ciasto Wam smakowało :) Czasami tak się zdarza, że jak potrzebujemy dany rodzaj galaretki, to akurat nie ma... skądś to znam ;) Również pozdrawiam :)
Dorota [2013-08-06 11:53:51]
Bardzo nam smakował Truskawkowiec:) Jak na złość, nie mogłam nigdzie dostać galaretki ananasowej,więc dodałam brzoskwiniową.Pychotka. Pozdrawiam:)
Marguerite [2013-07-26 19:33:36]
Tak mocno nie czuć, ale można galaretkę ananasową zamienić na cytrynową lub agrestową. Powodzenia :)
Dorota [2013-07-17 10:59:46]
Masy herbatnikowej nie pieczemy. Podane składniki należy razem wymieszać, wyłożyć na spód tortownicy, ręką ładnie wygładzić i to wszystko. Powodzenia :)
Dorota [2013-06-29 12:28:25]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.