Przepisy Extra

Kompot rabarbarowy z dodatkiem jagód

Nasze mamy i babcie zawsze pamiętały o kompocie do obiadu, a my teraz jakoś zapominamy, a szkoda... Bo kompoty wcale nie są takie trudne do przygotowania, a są źródłem witamin, i są jakby nie patrzeć dużo zdrowsze od tych kupnych soków. Tutaj przynajmniej wiemy, co pijemy.

Teraz gdy mamy świeże jagody, rabarbar i jabłuszka - można się skusić właśnie na taki pyszny kompocik.

Pracy przy nim jest niewiele, owoce obieramy ze skórki i kroimy, oczywiście oprócz jagód. Potem dodajemy cukier, wodę i krótko gotujemy na małym ogniu i... już :) Cudny, aromatyczny i zdrowy kompocik jest gotowy. Czytaj więcej

Rabarbarowy kompot można podawać na ciepło, jak i na zimno, a w upalne dni wskazany jest nawet serownie kompociku z kostkami lodu lub z dodatkiem gałązek orzeźwiającej mięty.

Kompot można podawać razem z owocami - dla mnie pycha! Ale można go też przecedzić, co wskazane jest dla wybredniejszej części domowników, no i dzieci ;)

Smacznego.

Składniki:

15 dag rabarbaru (waga po obraniu)
15 dag jabłek (waga po obraniu)
10 dag jagód
1 litr wody
3 łyżki cukru
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Jagody przebrać i opłukać.

Do garnka przełożyć rabarbar, jabłko i jagody. Wsypać cukier i wlać wodę. Razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec zdjąć z ognia, dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać.

Można go przecedzić, ale można tez podawać z miękkimi i smacznymi owocami. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Podane składniki wystarczą na około 5 szklanek po 250 ml pysznego i aromatycznego kompotu.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Napoje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.