Przepisy Extra

Konfitura jabłkowo-malinowa

Składniki:

1 kg jabłek (waga po obraniu)
30 dag malin
30 dag cukru
sok z 1/2 limonki
szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać połowę cukru i wymieszać. Smażyć na małym ogniu przez około 60 minut. Od czasu do czasu należy mieszać, aby masa je nie przypaliła.

Maliny opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać pozostały cukier, zagotować, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Następnie przecedzić przez sitko i przetrzeć maliny.

Do masy jabłkowej dodać sok z malin, sok z limonki i szczyptę cynamonu. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze 10 minut. Następnie przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut i ostudzić. Wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 3 słoiki po 300 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.