smaczny.pl przepisy kulinarne

Kopytka ze szpinakiem i koperkiem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.8 stars based on 20 reviews Dania główne

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam kopytka, ale nie takie zwykłe, lecz z zielonym dodatkiem... szpinaku i koperku ;)

Ciekawie one wyglądają, zachęcają do spróbowania wręcz, ale i dobrze smakują całej rodzince. Wszyscy proszą o dokładkę, a zwłaszcza dzieciaczki ;) A rodzice się cieszą, bo... przemycili tam do kopytek trochę zieleninki, za którą dzieciaczki raczej nie przepadają... a tu proszę - proszą o dokładkę! Sukces :) Czytaj więcej

Jeśli chcecie bardzie zielone kopytka, to więcej szpinaku można dodać oczywiście ;)

Super smakują z bułeczką tartą zrumienioną na masełku. Danie jest sycące, można się najeść i nawet nie drogie ;)

Zachęcam do gotowani i życzę smacznego :)

Kopytka ze szpinakiem i koperkiem

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag szpinaku (może być mrożony, u mnie 3 kostki)
koperek (około 2-3 łyżki posiekanego)
2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzi, ostudzić i przecisnąć przez praskę.

Szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż woda wyparuje i ostudzić.

Do ziemniaków dodać szpinak, koperek, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Całość razem wymieszać ręką, wyrobić ciasto i podzielić na połowę. Z ciasta ukształtować najlepiej dwa wałki (gdy ciasto będzie się kleić, blat stołu posypać mąką), a następnie pokroić w ukośne około 1-15, cm paski.

Wrzucić do wrzącej osolonej wody, a gdy wypłyną pogotować jeszcze 1-2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową.

Gorące kopytka rozkładać na talerzach i polewać bułką tartą zrumienioną na masełku.

Z podanych składników wyjdzie około 60 sztuk pysznych kopytek z zielonym dodatkiem ;)

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.