Przepyszne kotlety 2 w 1. To wzbogacone o zdrową kaszę kotlety mielone. Do tego farszu dodajemy jeszcze podsmażoną cebulkę, czerwoną paprykę i czosnek. Kotleciki wychodzą bardzo smaczne, kolorowe i bardzo szybko znikają ;) Wychodzi ich dużo, ale wystarczą tylko na jeden dzień, bo każdy tylko chodzi i je podjada, no... chyba że je schowamy ;)
Kaszę jęczmienną opłukać, ugotować w osolonej wodzie (1:3) i ostudzić. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i również pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać kaszę jęczmienną, podsmażoną cebulę z czerwoną papryką, surowe jajko, szczyptę soli ziołowej, pieprzu, ostrej papryki w proszku, oregano i majeranku. Całość dokładnie wymieszać, formować owalne kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z dużą ilością dobrej surówki.
Z podanych składników wyjdzie około 14 przepysznych kotletów.
Smacznego.