Zieloną soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na około 1 godzinę. Następnie ugotować do miękkości (gotować około 30 minut), odcedzić i zmiksować blenderem. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć mielone mięso, zieloną soczewicę i czosnek. Dodać bułkę tartą, surowe jajko, szczyptę przyprawy do mielonego mięsa, ostrej papryki w proszku, soli, pieprzu i majeranku. Wszystko razem wymieszać. Z masy uformować kotlety i obtaczać z każdej strony w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Z podanych składników wyjdzie około 17 kotletów.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.