Przepisy Extra

Kotlety z ryżu

To prosty i dosyć szybki sposób na ciekawe kotleciki. Pycha!

Jeśli znudzą Wam się mięsne kotleciki to polecam Wam ryżowe, a jeśli znudzi Wam się pomidorowa z ryżem, to polecam Wam kotleciki z ryżu w pomidorowym sosie ;) Niby te same składniki, ale w trochę innym wydaniu - może trochę atrakcyjniejszym, smaczniejszym?! ;) Czytaj więcej

Są pyszne wszyscy się nimi zajadają, nawet dzieciaczki - uufff! Do tych kotletów polecam miskę pysznej surówki np. z kapusty pekińskiej lub z kiszonej.

To też fajny pomysł na piątkowy obiadek :D

Smacznego :)

Składniki:

Ryżowy farsz:
3 woreczki ryżu (3 x 10 dag)
1 kostka bulionowa (z grzybami leśnymi)
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 jajka
3 ząbki czosnku
10 dag cebuli (1 średnia)
3 łyżki szczypiorku (pokrojonego)
słodka papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
10 dag cebuli (1 średnia)
2 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 łyżki przecieru pomidorowego
bazylia
oregano
słodka papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do garnka wlać 1 litr wody i zagotować. Następnie rozpuścić w niej kostkę bulionową. Dodać woreczki z ryżem, lisice laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Garnek przykryć, położyć na ogniu i gotować 5 minut od momentu zagotowania się bulionu. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (od czasu do czasu woreczki z ryżem można odwrócić).

Ostudzony ryż przełożyć do miski. Dodać surowe jajka, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, szczypiorek, szczyptę słodkiej papryki, majeranku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ręką formować kulki i lekko spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie zrumienić na rozgrzanym smalcu, pod koniec dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i mąkę pszenną. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, mieszając aby się nie przypaliło.

Do zimnej wody (około ½ litra) dodać przecier pomidorowy. Dokładnie rozmieszać i wlać do zrumienionej cebuli. Całość razem wymieszać, zagotować i chwilkę razem pogotować. Na koniec dodać szczyptę bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Usmażone kotlety z ryżu podawać polane sosem i z dużą ilością dowolnej surówki.

Z podanych składników wyjdzie około 17 kotletów z ryżu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam serdecznie i bardzo się cieszę z takiej oceny :) Pozdrawiam :)
Dorota [2017-02-05 21:20:41]
Witam serdecznie ten przepis jest fantystyczny.
Malgorzata [2017-02-03 17:34:22]
To bardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Dorota [2016-12-18 19:53:05]
Dzisiaj robiłam ,są pyszne i jeszcze nieraz będę je miała w swoim jadłospisie :)
Renia [2016-12-17 22:25:55]
Cieszę się, że te kotleciki smakowały, a co do sosu to można sobie zrobić taki jaki się lubi, myślę że z pieczarkowym lub grzybowym (a grzybki teraz są na czasie) kotleciki smakowałyby wyśmienicie :)
Dorota [2012-10-04 13:54:33]
Dzięki i wzajemnie smacznego życzę, dla mnie też są super :)
Dorota [2012-04-20 10:44:08]
Nie powinny Miniu :) Trzeba je dobrze usmażyć z jednej strony i dopiero odwrócić. Można odwracać dwoma łopatkami. Ważne jest też żeby nie kłaść kotletów za dużo na patelni, żeby nie było za ciasno, bo wtedy gorzej się je odwraca, no i mogą się rozpadać... Powodzenia Miniu :)
Dorota [2012-04-13 21:15:56]
Czy te kotleciki nie rozpadną się przy odwracaniu?
minia [2012-04-13 20:52:50]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.