smaczny.pl przepisy kulinarne

Kremowa jarzynowa zupa z plasterkami boczku

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1428571428 stars based on 28 reviews Zupy

Najzwyklejsza jarzynowa zupka z boczkiem, ale przygotowana trochę inaczej ;)

Taka zmiana wypłynęła korzystnie na tradycyjną jarzynową zupę - jedno wiem, domownicy byli zgodni! :)

Kremowa jarzynowa zupa z plasterkami boczku

Składniki:

1 ½ litra wody
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
2 ziarenka ziela angielskiego
sól (np. himalajska)
pieprz czarny
40 dag ziemniaków (waga po obraniu)
10 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
20 dag wędzonego boczku
5 dag cebuli
5 dag pora
30 dag dyni (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać Vegetę, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać i zagotować.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do wywaru, i razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.

Wędzony boczek pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię, zrumienić z dwóch stron i wyciągnąć z patelni.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać, pokroić w kostkę i razem z cebulą przełożyć na patelnię, na której smażył się boczek i zeszklić.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z cebulą i porem przełożyć do zupy. Całość wymieszać i gotować dalej pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut.

Zupę zdjąć z ognia, wyciągnąć listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Z garnka wybrać jeszcze 2 chochelki samych warzyw. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Dodać jeszcze szczyptę gałki muszkatołowej, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki i majeranku. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie przełożyć wybrane wcześniej warzywa.

Gorącą zupę rozlać na talerze, dodać po kilka plasterków zrumienionego boczku i podawać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7718 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.