Przepisy Extra

Kremówka kokosowa (zwana też papieską)

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
12,5 dag margaryny Kasia (1/2 kostki)
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe z cukrem
1 litr mleka
Masa kokosowa:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
12,5 dag margaryny Kasia (1/2 kostki)
20 dag wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
5 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać margarynę, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć kruche ciasto.

700 ml mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszać i chwilkę pogotować na małym ogniu. Następnie gorący budyń wylać na surowe kruche ciasto i zostawić do ostudzenia.

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Na koniec dodać ostudzoną margarynę i wiórki kokosowe. Całość razem wymieszać i wyłożyć na ostudzony budyń.

Całą formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i razem podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową w tzw. esy-floresy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.4133333332 stars based on 45 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że Pani ciasto smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2016-02-12 23:05:15]
Dziękuję :) a ten krem karpatkowy to całkiem fajny pomysł, dziękuję, no i czekam na opinię jak to ciasto smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-06 22:06:27]
Dzięki :) cieszę się, że smakowało :)
Dorota [2012-05-16 11:47:05]
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-09 18:46:56]
Dziękuję za szybkie skorzystanie z przepisu i cieszę się, że kremówka smakowała :)
Dorota [2012-04-02 17:33:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.