Przepisy Extra

Krucha śliwkowo-jabłkowa pychotka z lukrem

Owoce lata i jesień w pysznym i aromatycznym kruchym cieście, a to wszystko polane słodkim lukrem - pycha! :)

Polecam miłośnikom kruchych ciast. Ten wypiek jest idealny na każdą okazję. Jest łatwy i prosty w wykonaniu, i co ważne zawsze się udaje! Tutaj nie ma się co zepsuć, nic nie siądzie, nie będzie zakalca...

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
4 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
sól
¾ szklanki cukru
20 dag masła
Masa owocowa:
35 dag śliwek
35 dag jabłek (waga po obraniu z gniazd nasiennych)
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
Lukier:
1 białko
ok. 1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania:

Do miski wbić jajka i żółtko. Dodać szczyptę soli i ubijać, a następnie wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Dodać masło, razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić.

Śliwki opłukać, wypestkować i pokroić w kostkę. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i również pokroić w dużą kostkę.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej połowę kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Na cieście rozsypać 2 łyżki bułki tartej, rozłożyć owoce i obsypać je pozostałą bułką tartą. Następnie na owoce zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Do miseczki przelać białko, dodać cukier puder i ucierać łyżką lub mikserem (jedną łapką) na gładką i gęstą masę. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Uwielbiam kruche ciasta, ja zrobiłam z gruszkami i jabłkami - super smakowało!
AnKa [2019-02-02 00:18:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.