Przepisy Extra

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Kruche, proste, słodkie i smaczne ciasto na lato :)

A prezentuje się ono tak: jasny kruchy spód, a na nim kwaskowata owocowa masa z czerwonych porzeczek, a na niej słodka, aromatyczna i kucha beza - mniam!

To ciacho udaje się zawsze! Jest proste w wykonaniu i dosyć szybkie, tanie, a także nie wymaga zbyt wielu składników.

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
½ szklanki cukru pudru
4 żółtka
Masa porzeczkowa:
50 dag czerwonych porzeczek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
Beza:
4 białka
sól
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Całość zagnieść i schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez koło 20 minut w temperaturze 180 °C.

Czerwoną porzeczkę opłukać, osuszyć i obrać z łodyżek. Przełożyć do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i razem wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier, cukier waniliowy i razem miksować, aż piana będzie szklista. Dodać mąkę ziemniaczaną i razem wymieszać.

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć masę porzeczkową, a na niej bezę. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.