Przepisy Extra

Kruche ciasto z dynią i rabarbarem

Składniki:

Kruche kakaowe ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag masła
sól
7 żółtek
½ szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Masa owocowa:
60 dag rabarbaru (waga po obraniu)
40 dag dyni (waga po obraniu)
5 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
Piana z białek:
7 białek
sól
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Całość razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao do ciast i ponownie zagnieść. Każdy kawałek ciasta schłodzić w lodówce.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy rozłożyć jedną część kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Na niego zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i również pokroić w kostkę. Do miski przełożyć rabarbar i dynię. Dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość razem wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć na owoce. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe jasne kruche ciasto.

Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.