smaczny.pl przepisy kulinarne

Kruche ciasto ze śliwkami

Dodane przez w dniu
48 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.5 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości
Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:

1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
20 dag masła
1 kg śliwek
2 łyżki bułki tartej
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier trzcinowy, cukier waniliowy i ubijać. Do ubitych jajek wsypać mąkę pszenną, mąkę orkiszową, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pokrojone na kawałki masło, całość razem posiekać nożem, a następnie zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w dużą kostkę.

Połowę kruchego ciasta rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Następnie na całym cieście rozsypać bułkę tartę, a na niej rozłożyć śliwki. Pozostałe ciasto rwać palcami i układać na śliwkach. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.