smaczny.pl przepisy kulinarne

Kruche kakaowe ciasto z budyniem i truskawkami

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.333333333 stars based on 9 reviews Ciasta i słodkości

Bardzo kruche, kakaowe i aromatyczne ciasto z budyniem i owocami lata - u mnie aromatyczne truskawki i soczyste jabłuszka :)

Kruche kakaowe ciasto z budyniem i truskawkami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
3 żółtka
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
Masa owocowa:
40 dag truskawek
40 dag jabłek (waga po obraniu)
1 galaretka brzoskwiniowa
3 łyżki bułki tartej
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 łyżki masła
2 budynie brzoskwiniowe (z cukrem)
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę żytnią pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i całość razem wymieszać, zagnieść i schłodzić w lodówce.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej ¾ kruchego kakaowego ciasta. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piernika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować (jeśli są duże to przekroić na połowę). Jabłka obrać ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Do miski przełożyć truskawki i jabłka. Wsypać galaretkę brzoskwiniową w proszku, bułkę tartą i całość razem wymieszać.

750 ml mleka wlać do garnka, dodać masło i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie brzoskwiniowe w proszku i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.

Podpieczony i lekko ostudzony kakaowy spód posypać bułką tartą, na nim rozłożyć masę owocową, potem przykryć gorącym budyniem, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche, kakaowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.