smaczny.pl przepisy kulinarne

Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.75 stars based on 4 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

ok. 70 dag mąki pszennej
30 dag masła (lub innego tłuszczu)
2 żółtka
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml nalewki malinowej

Sposób wykonania:

Żółtka ubić mikserem, następnie dodać mleko, cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijać. Do mąki pszennej dodać masło, ubite żółtka, proszek do pieczenia, nalewkę malinową i śmietanę. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

Rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty (np. choinkę, gwiazdę, domek, księżyc, serduszko). Ciasteczka przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i dowolnie udekorować kolorowym lukrem.

Z podanych składników wyjdzie około 130 sztuk ciasteczek.

Smacznego.

Jeszcze taka dodatkowa informacja:

W tym przepisie masło można zamienić na inny tłuszcz, a mianowicie na skwarki, które przed dodaniem do innych składników trzeba zmielić w maszynce do mielenia mięsa (jeden lub dwa razy). Skwarki można uzyskać ze stopienia słoniny lub łoju. Później oddziela się skwarki od wytopionego tłuszczu. I w przypadku słoniny otrzymujemy smalec - bez dodatków jako tłuszcz do różnych potraw lub z dowolnymi dodatkami i przyprawami (np. jabłkiem, cebulą, majerankiem, solą) - jako smalec idealny do smarowania pieczywa. A w przypadku łoju, otrzymujemy tłuszcz, który można dodawać np. do drożdżowego ciasta lub różnych gotowanych potraw (np. czerwonej kapusty).

Żeby uzyskać 30 dag skwarek potrzebujemy do stopienia około 1 kg tłuszczu (czyli słoniny lub łoju).

Dzięki takim mielonym skwareczkom uzyskamy bardzo dobre i wyjątkowo kruche ciasteczka, kiedyś bardzo popularne, a teraz nieco zapomniane ;)

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.