Przepisy Extra

Kruche ciasto truskawkowo-aroniowe z kokosem

Sezon truskawkowy w pełni, warto więc wykorzystać te słodkie letnie owoce do różnych ciast, i rozkoszować się ich smakiem w przeróżnych słodkich kombinacjach...

Tym razem przedstawiam Wam fajny pomysł na słodkie połączenie owocowe ze zdrowym kruchym pełnoziarnistym ciastem, do tego dokładamy jeszcze kokosową bezę, kruszonkę i na koniec słodki biały puszek :)

Ten zdrowy czerwony duet truskawki i aronii okazał się smacznym i trafionym połączeniem. Dodatkowo aromatyczna kokosowa beza podnosi smak tego kruchego ciasta. Czytaj więcej

Jest idealnym wypiekiem na każdą okazję. W sezonie letnim oczywiście korzystamy ze świeżych owoców, a poza sezonem z mrożonych.

To aromatyczne owocowe ciacho świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzudo kawusi jak i herbatki - mniam :)

Przed nami upragnione WAKACJE warto skusić się i upiec to ciacho, a potem słodko uczcić początek wakacji! Można podawać to ciasto z gałką śmietankowych lodów, w upalne dni jest to nawet wskazane ;)

Smacznego :)

Kruche ciasto truskawkowo-aroniowe z kokosem

Składniki:

Kruche pełnoziarniste ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
5 łyżek cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
4 żółtka
5 łyżek mleka
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
Masa truskawkowo-aroniowa:
75 dag truskawek
15 dag aronii (ok. 1 ½ szklanki, może być mrożona)
6 łyżek cukru
sok z cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek wody
Kokosowa beza:
4 białka
sól
¼ szklanki cukru
5 dag wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, żółtka, mleko i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

¾ kruchego ciasta rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Dodać aronie (jeśli są mrożone to ich nie odmrażamy) i wsypać cukier. Całość położyć na małym ogniu i smażyć przez około 20 minut. Pod koniec dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się owoców, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Dodać kilka kropli aromatu migdałowego i całość razem wymieszać.

Na podpieczone kruche ciasto rozsypać bułkę tartą, a na niej rozłożyć lekko ostudzoną masę truskawkową. Na górze ciasta rozłożyć kokosową bezę, a na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 30 minut.

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.