Przepisy Extra

Kruche ciasto z brzoskwiniami i słodką masą mleczną

Kruche ciasto, a na nim słodka mleczno-budyniowa masa z kawałkami soczystych brzoskwiń. Całość przed pieczeniem posypana jest płatkami migdałów - pycha :)

Ciasto pięknie się prezentuje na talerzu - ma złote barwy jesieni. Cudnie pachnie jak się piecze - po prostu kusi, kusi do zrobienia, a potem do jedzenia ;) Jest słodkie i uwielbiane przez dzieci. Czytaj więcej

To ciasto na każdą okazję! Jest idealne na niedzielne spotkanie z rodzinką, na urodziny, na imieniny, na Święta, na Andrzejki i na Sylwestra :)

Udanego wypieku i smacznego!

Składniki:

Kruche ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny Kasia
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
Słodka masa mleczna:
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka w puszce
3/4 szklanki śmietany 18%
2 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
1 białko
1 puszka brzoskwiń w syropie
10 dag płatków migdałów

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać margarynę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 24 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć kruche ciasto, nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 °C.

W tym czasie skondensowane słodzone mleko w puszce zmiksować ze śmietaną (krótko, tylko, żeby się połączyło). Dodać budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Jajka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z masą mleczną (masy nie należy długo miksować, bo zrobi się rzadka, a potem może wyjść zakalec).

Brzoskwinie pokroić w kostkę i dokładnie osączyć z soku. Następnie rozłożyć na podpieczonym cieście i zalać gotową masą mleczną. Wierzch posypać zrumienionymi płatkami migdałów (należy zrumienić je wcześniej na suchej patelni - trzeba często mieszać, bo szybko się przypalają).

Tak przygotowane ciasto włożyć ponownie do piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
4.275 stars based on 16 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ja używam tutaj tego zwykłego budyniu (na 1/2 litra mleka). Cieszę się, że serniczek się udał i smakował :)
Ewelinka [2013-12-30 13:16:16]
W ubiegłym tygodniu upiekłam sernik z budyniem czekoladowym. PYSZNY!!! Wzięłam budyń na 3/4 litra mleka, ale również więcej o szklankę mleka. Polecam ten sernik !!!
Basia [2012-05-13 11:13:28]
Mam pytanie: budyń ma być na pół litra czy 3/4 litra mleka?
Basia [2012-05-13 11:09:48]
Składniki były tylko takie. Mleko z puszki jest gęste, śmietana gęsta, to należy razem krótko wmieszać + budyń w proszku i mąka. Potem dodać ubite na sztywną masę jajka, również szybko ale i delikatnie wymieszać. Na koniec taką masę należy wyłożyć na podpieczone już ciasto i piec dalej.
Ewelinka [2011-11-03 09:20:22]
Mam pytanie ???piekąc to ciasto przestrzegałam podanej receptury i porad .Niestety masa budyniowa wyszła rzadka.Jaka jest tego przyczyna może pominięto jeszcze jakiś składnik w tym przepisie.
krystyna [2011-11-02 00:21:10]
Ja ubiłam całe jajka, ale można też najpierw same białka, a potem dodać żółtka.Ważne jest tylko, aby te jajka ubić na sztywną masę - powodzenia :)
Ewelinka [2011-10-28 19:13:30]
Jaja ubić na sztywną masę ?????? Czy białka ? Czy najpierw białka, a potem dodać żółtka ?
Dorota [2011-10-28 16:21:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.