Przepisy Extra

Kruche ciasto z masą jabłkowo-czereśniową i budyniem

Składniki:

Ekstra kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny (np. Palma)
2 żółtka
sól
Beza:
2 białka
2 łyżeczki cukru
Masa jabłkowo-czereśniowa:
50 dag jabłek (waga po obraniu)
30 dag czereśni
2 łyżki soku z cytryny
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe (z cukrem)
Kokosowa kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1 szklanka wiórek kokosowych (8 dag)
¼ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
15 dag masła
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę, żółtka i szczyptę soli. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem.

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie przełożyć bezę na surowe kruche ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze 170 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Czereśnie opłukać i wydrylować. Do miski przełożyć jabłka i czereśnie. Dodać sok z cytryny, razem wymieszać i przełożyć na podpieczone ciasto.

500 ml mleka przelać do garnka i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Zagotować cały czas mieszając, lekko ostudzić i rozłożyć na owocowej masie.

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, wiórki kokosowe, cukier i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło, razem wymieszać i zagnieść kruszonkę. Schłodzić (najlepiej ją zrobić na początku robienia ciasta), a następnie rozłożyć na budyniu. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 35 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem (najlepiej przed podaniem na stół).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i dziękuję za poradę z wykorzystaniem kaszy manny - też tak spróbuję. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-07-31 14:27:56]
Robiłam to ciasto dwa dni temu, wyszło bardzo dobre. Zamiast mąki krupczatki bo nie miałam dodałam do ciasta kaszę mannę i jest ok. do kruszonki też dodałam kaszę. Polecam Jola ze Szczecina.
Dzola [2014-07-27 15:10:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.