Przepisy Extra

Kruche ciasto z masą piankową i malinami

Składniki:

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 łyżki mielonego lnu
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny Kasia
6 żółtek
Masa piankowa:
6 białek
3/4 szklanki cukru
10 dag masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
Dodatkowo:
50 dag malin
Polewa czekoladowa z orzechowa nutką:
10 dag czekolady mlecznej z orzechami
4 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą, mielony len, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę i żółtka. Całość posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozłożyć ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Pozostałe ciasto zamrozić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu rumowego.

Razem zmiksować i wyłożyć na podpieczone kruche ciasto.

Maliny opłukać, osuszyć i rozłożyć masie piankowej. Na wierzch zetrzeć zamrożone kruche ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać ostudzone ciasto.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.