Przepisy Extra

Kruche i delikatne faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem Karnawał to czas smażenia pączków i faworków :)

Ja na dobry początek wybrałam faworki!

Polecam je, bo są naprawdę wyjątkowe :) Wiem, wiem ilość żółtek może Was zszokowała ;) ale warto, je w takiej ilości dodać, bo one nadadzą faworkom wyjątkową kruchość, delikatność i super smak. Faworki z tego przepisu są po prostu wyjątkowe :)

Nie są tłuste, ale najlepiej po usmażeniu zawsze wykładać je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Ja smażyłam je na smalcu. Czytaj więcej

Z tego przepisu wychodzi ich bardzo dużo, ale są tak smaczne, że znikają z prędkością światła ;)

Zachęcam do ich przygotowania w najbliższy weekend, oczywiście w Tłusty Czwartek - obok pączków śmiało mogą gościć wtedy na stole, i polecam je także na karnawałowe przyjęcia, bale i te duże i te małe ;)

Udanych faworków i smacznego!

Składniki:

Super ciasto na faworki:
4 ½ szklanki mąki pszennej
sól
6 dag masła
5 łyżek śmietany 18%
2 łyżki spirytusu
18 żółtek
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder

Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli, miękkie masło, śmietanę i spirytus. Razem wymieszać nożem.

Żółtka przełożyć do miski. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i razem ubijać mikserem, aż masa się podniesie i zrobi puszysta. Gotową masę żółtkową wlać do mąki i całość razem posiekać nożem. Zagnieść ciasto, a następnie ubijać je wałkiem, rozpłaszczając go po czym znowu składać i ubijać - i tak przez kilkanaście minut, aby ciasto nabrało jak najwięcej powietrza.

Następnie ciasto rozwałkować (ciasto to nie wymaga podsypywania mąką, w ogóle się nie klei) i wykrawać radełkiem paski. W środku każdego paska robić nacięcie i przełożyć jeden koniec. Tak przygotowane faworki kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Usmażone faworki posypać słodkim cukrem pudrem.

Z podanych składników wyjdzie 5 pełnych talerzy (takich jak na drugie danie), czyli dużo ;)

Smacznego :)

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.4976744184 stars based on 43 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
Ewelinka [2017-03-28 13:18:26]
Na smalcu - powodzenia :)
Ewelinka [2017-02-22 22:05:27]
Są super przepisy Delikatne i smaczne
Joanna z Krakowa [2017-02-22 19:24:23]
Na jakim tłuszczu smażyć??
Laugasel [2017-02-22 11:23:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.