Przepisy Extra

Kruche pełnoziarniste ciasto z mrożonymi truskawkami

Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto z mrożonymi truskawkami, dla odmiany ze zdrową mąką pełnoziarnistą i cukrem trzcinowym. Kruche, pełnoziarniste ciasto wykładamy na spód formy, potem zamrożone truskawki, a na górę pozostałe starte ciasto. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypujemy słodkim, białym puchem :) Jeśli ktoś dba o linę lub nie może jeść słodkich wypieków, wtedy może ilość cukru zmniejszyć. To ciasto można bardzo szybko zrobić i zaraz się nim zajadać - smacznego :)

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto:
2 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki krupczatki
6 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
50 dag truskawek (mrożonych)
4 łyżki bułki tartej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, jajka, śmietanę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść pełnoziarniste ciasto. Żaroodporną formę lub dużą tortownicę o średnicy 24-26 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć ¾ ciasta i nakłuć widelcem, a pozostałe ciasto zamrozić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Zamrożone truskawki przesypać do miski, obsypać 2 łyżkami bułki tartej i dokładnie razem wymieszać. Na podpieczone ciasto rozsypać pozostałą bułkę tartą, wyłożyć zamrożone truskawki, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe pełnoziarniste ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170 °C.

Ostudzone pełnoziarniste ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.9333333332 stars based on 3 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.