Przepisy Extra

Krucho-owocowa pychotka

Składniki:

Kruche ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
2 łyżki oleju
Masa owocowa:
80 dag jabłek
80 dag gruszek
40 dag śliwek
1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
10 dag białej czekolady
ok. 4 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, dodać margarynę i olej. Wszystkie składni razem zagnieść. 2/3 tego ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 na 36 cm). Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze około 180 °C.

Jabłka i gruszki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki wypestkować i pokroić w kostkę. Razem te owoce przełożyć do garnka, dodać do nich cukier waniliowy i smażyć.

Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepłą masę owocową i z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę. Całość włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 45 minut.

Czekoladę połamać i dodać do niej mleko, razem rozpuścić. Gotową polewą polać ostudzone już ciasto.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ciasto nie jest super, ale jest dobre. Pomimo tego, ze ciasto podpieklam wczesniej i mase owocowa przysmazylam (by pozbyc sie nadmiaru sokow), ciasto na drugi dzien bylo wilgotnawe (jednak niezbyt mokre). Nie zmienilo to za bardzo smaku, dalej bylo dobre. Na pewno jeszcze kiedys je zrobie, jednak musze cos zmodyfikowac. Dzieki za przepis!
Kitka [2007-09-05 18:03:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.