Przepisy Extra

Krucho-razowe ciasto owocowe z lukrem

Składniki:

Krucho-razowe ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki kaszy manny
5 łyżek cukru trzcinowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
25 dag margaryny
10 łyżek śmietanki 30%
4 żółtka
Masa owocowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
½ kg gruszek (waga po obraniu)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
szczypta imbiru
1 kisiel brzoskwiniowy
4 białka
½ szklanki cukru
Cytrynowy lukier:
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny (z około 1 cytryny)
3 łyżeczki wody (przegotowana, zimna)

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, kaszę mannę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać miękką margarynę, śmietankę i żółtka. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.

Jabłka i gruszki obrać, ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka. Dodać cynamon, kardamon, szczyptę imbiru i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec wsypać kisiel brzoskwiniowy, razem dokładnie rozmieszać, zagotować i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Gotową pianę dodać do masy owocowej i delikatnie razem wymieszać.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć połowę ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę owocową, a na górze ciasta rozłożyć kruszonkę (z drugiej części ciasta). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.

Do miski przelać sok z cytryny i wodę. Dodać cukier puder i razem zmiksować. Gotowym lukrem poleć ostudzone ciasto.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.