Przepisy Extra

Kruchy torcik z malinami

Przepyszny, aromatyczny, owocowy i zdrowy torcik :) Bo prawie cała pszenna mąka została tutaj zastąpiona tą zdrowszą :)

To ciacho pięknie prezentuje się na stole, jest kolorowe i urocze. Śmiało może być serwowane do zwykłej niedzielnej kawusi, jak i jako urodzinowy torcik :)

Składniki wspaniale się ze sobą komponują, pasują do siebie i dlatego ten torcik smakuje tak wyjątkowo - sprawdźcie sami!

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Kruchy torcik z malinami

Składniki:

Kruche żytnie ciasto:
3 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 żółtek
20 dag masła
sól
3 łyżki śmietany 18%
Beza:
6 białek
sól
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
Masa jogurtowa:
35 dag jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1 ½ łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Dodatkowo:
25 dag malin
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżki żelatyny
3 łyżki wody
Do dekoracji:
2,5 dag płatków migdałów (około 4 łyżki)
3 cukierki Krówki
ok. 7 dag malin
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
½ łyżeczki masła

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć masło, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i razem zmiksować mikserem na puszystą masę. Wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Całość razem posiekać nożem, wyrobić kruche ciasto i podzielić na połowę.

Dużej wielkości tortownice o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć kruche ciasto i nakłuć widelcem.

Uwaga! Składniki bezy podzielić na połowę i zrobić osobno dwie bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej i całość razem zmiksować. Gotową bezę wyłożyć na kruche ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.

Ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyciągnąć z formy. Tę samą formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej pozostałe kruche ciasto i nakłuć widelcem. Z pozostałych składników przygotować bezę i wyłożyć na ciasto. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać cukier puder, kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę, całość ponownie razem zmiksować. Połowę masy jogurtowej wyłożyć na jeden kruchy blat z bezą, na niej ułożyć maliny, wyłożyć pozostała masę jogurtową i przykryć drugim kruchym blatem z bezą. Lekko docisnąć i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Kolejną żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać letnią żelatynę, razem zmiksować i gotową masą śmietankową posmarować boki i wierzch tortu.

Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni, ostudzić i udekorować tort. Na górze tortu położyć kila malinek i pokrojone na kawałki cukierki Krówki.

Do rondelka przełożyć połamaną na kostki gorzką czekoladę, wlać mleko i podgrzewać, aż składniki się połączą. Na koniec zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i gdy polewa lekko przestygnie, delikatnie polać tort. Gotowy schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.484210526 stars based on 38 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.