Przepisy Extra

Kruchy śmietanowiec

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
ok. ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
2 łyżki śmietany 18%
2 jajka
50 ml wódki
Masa:
1 czubata łyżka żelatyny
1 litr śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego (2 x 16 g)
sok z całej cytryny
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
kwiatki z opłatka

Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Razem wymieszać łyżką. Następnie dodać masło, śmietanę, jajka i wódkę. Ponownie wymieszać i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na trzy części i włożyć do lodówki na około 60 minut. Każdy placek upiec osobno w średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do śmietany dodać sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać letnią żelatynę i delikatnie razem wymieszać. Gotową masę podzielić na trzy części.

Do tortownicy włożyć jeden placek ciasta, rozłożyć masę, następnie kolejny placek ciasta, masa, ostatni placek ciasta i pozostała masa. Wierzch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi i kwiatkami z opłatka. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.5 stars based on 24 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
bardzo dobre ciasto
aga [2010-09-25 21:36:07]
jest pyszny ja robię ciasto bez wodki śmietanę ubijam bez żelatyny ,a na wierzch piekę jedno ciasto więcej i rozbijam na miazgę i posypóję wierzch ciasta jest super
Halina [2010-09-14 12:25:52]
Tak.
Dorota [2010-07-17 02:18:09]
Co to sa kwiatki z oplatka?
Marta [2010-07-17 00:55:52]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.