Przepisy Extra

Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie

Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie

Składniki:

Kulki ryżowe:
20 dag ryżu
50 dag mielonego mięsa
10 dag marchewki
10 dag pora
3 ząbki czosnku
2 jajka
ostra papryka w proszku
majeranek
tymianek
curry
pieprz biały
sól
Dodatkowo:
mąka pszenna
ok. 5 łyżek oleju
Pomidorowy sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ryż wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie ostudzić. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.

Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż. Dodać mielone mięso, marchewkę, por, czosnek, surowe jajka, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, tymianku i curry. Przyprawić do smaku pieprzem białym i solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki (najlepiej partię mięsa ścisnąć w rękach, a potem uformować ładną kulkę) i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić z każdej strony kulki ryżowe.

Do rondelka wlać ½ litra zimnej wody. Dodać przecier pomidorowy, śmietanę, szczyptę ostrej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wszytko razem dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych kulek ryżowych. Razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Z podanych składników wyjdzie około 18 kulek ryżowych. Podawać z dużą ilością dowolnej surówki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.3246612464 stars based on 369 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Tak kwaśna :)
Dorota [2019-11-11 22:49:53]
Jaka śmietana kwaśna?
Hania [2019-11-09 10:40:41]
Super, to bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Dorota [2018-01-02 11:18:05]
Super przepis,robiłam,wyszły strasznie smaczne!Dziękuję
Beti [2017-12-04 19:17:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.