Przepisy Extra

Kurczak po chińsku (z makaronem z zupek chińskich)

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)
sól
pieprz
1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona papryka (25 dag)
1-2 ząbki czosnku
2 zupki łagodne chińskie (2 x 10 dag)
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać mąkę pszenną i razem wymieszać. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, przełożyć kawałki kurczaka i razem zrumienić.

Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Pozostałą oliwę z oliwek rozgrzać, przełożyć do niej czerwoną paprykę i zrumienić. Pod koniec dodać obrany i zmiażdżony czosnek.

Makaron z zupek chińskich połamać i przełożyć do garnka. Dodać przyprawy z paczki i zalać gorącą wodą (około ½ litra). Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Następnie makaron odcedzić. Połączyć go z kurczakiem i papryką. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na gorąco. Udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.1482014388 stars based on 139 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że danie smakowało. Te nowe dodatki to też fajny pomysł, pozdrawiam :)
Dorota [2012-12-07 13:07:43]
Przepis super,również polecam z pieczarkami i odrobiną kukurydzy:)
Ania [2011-11-30 18:49:54]
ja takze dodoałam troszke pieczarek i kukurydze ale pomysł z tym makaronem na 5. super przepis
asiek [2011-11-16 10:53:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.