Przepisy Extra

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Gdy macie ochotę na inne placuszki to polecam kwiaty czarnego bzu w cieście :)

Wspaniale smakują, wczesnym latem można się skusić! Warto poznać smak tych drobnych kwiatuszków.

Pracy przy nich jest bardzo mało. Trzeba tylko odnaleźćźródło tych pięknych białych kwiatów, najlepiej rosnących daleko od ruchliwych dróg. Czytaj więcej

A gdy zostanie nam kilka baldachimów, to kwiatki można oberwać i ususzyć na talerzyku. Potem schować do słoików i szczelnie zakręcić. Zimą rozgrzeją nas aromatyczną herbatką - pycha!

Smacznego :)

Składniki:

¾ szklanki mleka
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka startego imbiru
½ łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
sól
kwiaty czarnego bzu (około 12 baldachimów)
Do smażenia:
olej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Kwiaty czarnego zrywać w słoneczny dzień z krzewów położnych daleko od ruchliwych dróg (jeśli to możliwe). Rozłożyć na papierze, aby wszyły z nich przebywające tam „żyjątka”. Imbir obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do miski wlać mleko. Dodać jajko, mąkę pszenną, cukier, imbir, cukier waniliowy, cynamon i szczyptę soli. Całość razem zmiksować na gładką masę i odstawić na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

Następnie maczać w cieście kwiaty czarnego bzu i kłaść na rozgrzany tłuszcz na patelni. Gdy strona z kwiatkami ładnie się usmaży, nożyczkami odciąć ogonek, delikatnie odwrócić i smażyć na złoty kolor.

Usmażone kwiaty w cieście wykładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2 stars based on 2 reviews Inne rodzaje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.