Przepisy Extra

Leczo z zielonym groszkiem i fasolką szparagową

Leczo z zielonym groszkiem i fasolką szparagową

Składniki:

15 dag cebuli (waga po obraniu)
3 łyżki oleju (np. kokosowego)
25 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
30 dag cukinii (1 mała)
15 dag zielonego groszku (świeżego)
15 dag zielonej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
20 dag kiełbasy (dobrej, u nas kiełbaska ze schabu)
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
250 ml rosołu (lub wody)
1 liść laurowy
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz czarny
10 dag koncentratu pomidorowego (½ słoiczka)
zioła prowansalskie
lubczyk (np. suszony)
majeranek

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cukinię opłukać i również pokroić w dużą kostkę (w skórce). Zielny groszek obrać ze strączków i opłukać. Z zielonej fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać i pokroić na około 3 cm kawałki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.

Kiełbaskę pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej (tę 1 łyżkę), przełożyć kiełbaskę i zrumienić.

Do rondla z cebulą przełożyć czerwoną paprykę, cukinię, zielony groszek, zieloną fasolkę szparagową, czosnek i zrumienioną kiełbaskę. Wlać rosół. Dodać listek laurowy, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać, zagotować, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę ziół prowansalskich, rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut.

Kolorowe leczo podawać na gorąco z bułeczką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2352941176 stars based on 34 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.