Przepisy Extra

Leczo z zielonym groszkiem i fasolką szparagową

Leczo z zielonym groszkiem i fasolką szparagową

Składniki:

15 dag cebuli (waga po obraniu)
3 łyżki oleju (np. kokosowego)
25 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
30 dag cukinii (1 mała)
15 dag zielonego groszku (świeżego)
15 dag zielonej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
20 dag kiełbasy (dobrej, u nas kiełbaska ze schabu)
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
250 ml rosołu (lub wody)
1 liść laurowy
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz czarny
10 dag koncentratu pomidorowego (½ słoiczka)
zioła prowansalskie
lubczyk (np. suszony)
majeranek

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.

Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cukinię opłukać i również pokroić w dużą kostkę (w skórce). Zielny groszek obrać ze strączków i opłukać. Z zielonej fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać i pokroić na około 3 cm kawałki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.

Kiełbaskę pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej (tę 1 łyżkę), przełożyć kiełbaskę i zrumienić.

Do rondla z cebulą przełożyć czerwoną paprykę, cukinię, zielony groszek, zieloną fasolkę szparagową, czosnek i zrumienioną kiełbaskę. Wlać rosół. Dodać listek laurowy, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać, zagotować, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę ziół prowansalskich, rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut.

Kolorowe leczo podawać na gorąco z bułeczką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.234285714 stars based on 35 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.