Przepisy Extra

Leczo z cukinii i grzybów leśnych

Składniki:

50 dag cebuli
3 łyżki oleju z pestek winogron
50 dag grzybów leśnych (np. podgrzybków)
40 dag zielonej papryki
20 dag czerwonej papryki
5 ząbków czosnku
5 dag wędzonej słoniny
20 dag wędzonego boczku
40 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
ok. 2 kg cukinii
50 dag pomidory
500 ml wody
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
majeranek
bazylia
pęczek natki pietruszki
przyprawa w płynie Maggi
sól morska
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Zieloną i czerwoną paprykę, oczyścić, opłukać, pokroić w dużą kostkę i dodać do grzybów z cebulą. Całość razem wymieszać i chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia do grzybów. Wymieszać i całą zawartość patelni przełożyć do garnka.

Wędzoną słoninę i boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię teflonową i zrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i razem smażyć. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z wędliną i razem smażyć.

Do garnka z grzybami przełożyć wędliny z cukinią. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 25 minut.

Na koniec dodać szczyptę majeranku, bazylii, pokrojoną natkę pietruszki i kilka kropel przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Podawać z pieczywem.

Podane składniki na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2714285712 stars based on 56 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.