Przepisy Extra

Leczo z fasolką szparagową

Sezon na fasolkę szparagową w pełni, ale i na inne kolorowe warzywa też :) ...więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby skusić się na przepyszne letnie i wakacyjne danie jakim jest leczo!

A młode, jędrne i kuszące kolorami warzywa nadadzą się do tego dania wręcz idealnie.

Prezentowany na stronie przepis jest bardzo łatwy do wykonania i dosyć szybki - już tłumaczę co i jak ;)

Cebulę, paprykę, kabaczek, fasolkę szparagową (warzywa, jeśli potrzeba to obieramy ze skórki), wędzoną słoninę, boczek i kiełbaskę kroimy, lekko podsmażamy, a następnie dodajemy przyprawy i całość dusimy na małym ogniu do miękkości. A na sam koniec dodajemy aromatyczny koperek i bardzo korzystnie działający na nasze trawienie majeranek.

Gorące leczo serwujemy ze świeżą bułeczką - pycha, pycha, i jeszcze raz pycha! Czytaj więcej

Trzeba się śpieszyć - jeśli chcemy dokładkę, bo porcji wychodzi mało, ewentualnie można leczo od razu zrobić z podwójnej ilości składników :)

Fasolka szparagowa - u mnie żółta - w tym daniu bardzo fajnie się odnalazła, i całość smakuje razem rewelacyjne - więc z doświadczenia wiemy, że czasem warto dla odmiany dorzucić sezonowe warzywo, gdyż dzięki niemu potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru - co miało miejsce właśnie w tym leczo!

Miłośnicy bardzo zdrowej fasolki szparagowej na pewno "zakochają się" w tym daniu.

Jeśli nie wiecie co zrobić z fasolki szparagowej - dorzućcie ją do leczo. A jeśli nie wiecie co zrobić na obiad - wypróbujcie ten błyskawiczny przepis na leczo :)

Zachęcam do wykonania i skosztowania tego nietypowego leczo - smacznego!

Składniki:

30 dag cebuli
1 łyżka smalcu
25 dag papryki pomarańczowej (waga po obraniu)
30 dag kabaczka (waga po obraniu)
30 dag fasolki szparagowej (żółtej)
5 dag słoniny wędzonej
10 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy
2 ½ łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
½ szklanki wody
ostra papryka w proszku
kminek mielony
pieprz ziołowy
liść laurowy w proszku
sól
1 pęczek koperku
majeranek

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Pomarańczową paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Kabaczek obrać ze skórki, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Żółtą fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić na 2-3 cm kawałki, a następnie razem z kabaczkiem przełożyć do cebuli z papryką. Razem wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć.

Słoninę wędzoną, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zrumienić na małym ogniu. Następnie przełożyć całą zawartość patelni, dodać koncentrat pomidorowy, Vegetę, wodę, szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, pieprzu ziołowego, liścia laurowego oraz soli do smaku. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut (do miękkości fasolki).

Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do leczo razem z rozgniecionym w palcach majerankiem. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco np. z bułeczką.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.