Przepisy Extra

Leczo z mielonym mięsem

Składniki:

35 dag cebuli
5 dag smalcu
50 dag mielonego mięsa
15 dag kiełbasy
sól ziołowa
pieprz czarny
20 dag czerwonej papryki
40 dag pomidorów
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
przyprawa do gyrosa
1 ½ kg cukinii (waga po obraniu)
2 liście laurowe
10 dag przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
natka zielonej pietruszki
bazylia
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, przełożyć do cebuli i razem smażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć.

Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory razem z paprykę przełożyć do cebuli z mięsem i kiełbasą. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz przyprawy do gyrosa. Całość razem wymieszać i dalej smażyć.

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli z podsmażonymi dodatkami. Dodać liście laurowe i przecier pomidorowy. Razem dokładnie wymieszać i dusić przez około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby leczo się nie przypaliło.

Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do leczo pod koniec smażenia. Natkę zielonej pietruszki opłukać, drobno pokroić i dodać do leczo. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę bazylii i przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi.

Podawać na gorąco np. razem z chrupiącymi bułeczkami.

Podane składniki wystarcza na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.4545454544 stars based on 11 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.