Przepisy Extra

Lekkie i kruche faworki z gazowaną wodą

Składniki:

Ciasto:
3 żółtka
szczypta soli
5 dag masła
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki wody (mineralnej gazowanej)
2 łyżki rumu
1/2 kg mąki pszennej

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć ze szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać miękkie masło i śmietanę. Na koniec dodać gazowaną wodę mineralną, rum i wsypać mąkę pszenną. Całość razem wymieszać i wyrobić ciasto ręką, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki.

Następnie bardzo cienko rozwałkować (na grubość około 1 mm) i wycinać radełkiem prostokątny. Zrobić nacięcie w środku i przełożyć jeden koniec.

Smażyć na głębokim oleju (na średnim ogniu) na jasnozłoty kolor z dwóch stron. Usmażone faworki wykładać na ręcznik papierowy. Można je posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne - bo bez cukru pudru są równie smaczne i nie takie kaloryczne ;)

Z podanych składników wyjdzie około 100 lekkich faworków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
11 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Faworki
Komentarze do przepisu:
Hmm... woda do faworków?? Dziwne, ale lubię takie wyzwania, smażyłam je w ubiegły weekend i super wyszły, takie prawdziwie lekkie i meeega chrupiące! Dzisiaj smażę już z podwójnej porcji, żeby aby do weekendu nam starczyło :D :D
Anita32 [2020-02-12 14:20:08]
Cieszę się, że się udały i dziękuję za komentarz :)
Dorota [2016-02-09 08:51:41]
Cieszę się, że faworki się udały. Teraz życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-02-28 14:47:59]
Dziękuję bardzo za pochwałę mojego przepisu. Cieszę się bardzo, że faworki się udały. Życzę smacznego i pozdrawiam :)
Dorota [2013-02-07 16:28:13]
Dziękuję bardzo za komentarz. Cieszę się, że faworki się udają i co ważne, że smakują. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-02-06 22:22:24]
Przepis wykorzystałam już w ubiegłym roku, w tym karnawale już też smażyłam.Faworki z tego przepisu wychodzą naprawdę świetnie. Są bardzo delikatne i kruche. Gorąco polecam.
Jagoda [2013-02-06 21:20:59]
Witam, bardzo się cieszę, że faworki się udały i że tak wszystkim smakują :) Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego :)
Dorota [2012-02-29 09:34:20]
witam-wielkie dzieki za przepis-wyprobowalam wiele przepisow na faworki,ale ten jest najlepszy-super kruche,a te pecherzyki extra!!
julia [2012-02-28 22:09:07]
Spirytus też można dodać, powodzenia :)
Dorota [2012-02-23 16:12:06]
Dziękuję :)
Dorota [2012-02-17 11:54:06]
To bardzo się cieszę, że faworki Wam się udały i że smakowały :) Tak, dzieci bardzo chętnie pomagają przy faworkach :) Te faworki mają coś takiego, że bardzo szybko znikają, a zwłaszcza przy dzieciach ;) Pozdrawiam i smacznego Tłustego Czwartku życzę :)
Dorota [2012-02-16 14:06:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.