smaczny.pl przepisy kulinarne

Łopatka zapiekana z cukinią i cebulą

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.25 stars based on 28 reviews Dania główne

Fajny pomysł na połączenie mięsa i cukinii. Całość jest razem zapiekana, cudnie pachnie jak się zapieka i świetnie smakuje!! :)

Łopatka zapiekana z cukinią i cebulą

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
6 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu (pikantnego)
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
lubczyk (może być suszony)
natkę zielonej pietruszki (może być suszona)
Dodatkowo:
1 kg cukinii
30 dag cebuli
2 łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Do miski przełożyć olej, musztardę, ketchup i czosnek. Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku, szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki i majeranku. Całość razem wymieszać i do powstałej marynaty przełożyć mięso. Wymieszać w marynacie i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie półplasterki. Posypać solą, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z wody.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w półplasterki. Posypać mąką pszenną i razem wymieszać. Następnie do miski z cebulą przełożyć odciśniętą cukinię i razem wymieszać.

Do żaroodpornego naczynia przełożyć cukinię z cebulą, a następnie w warzywa powkładać zamarynowane mięso. Na górze położyć listek laurowy i przykryć naczynie pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut pod przykryciem w temperaturze 180 °C., a następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia.

Podawać na gorąco z ziemniakami i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super! :)
Dorota [2018-11-03 23:30:35]
Fajny przepis wczoraj robiłam i wyszło pycha
Asiek [2018-09-01 12:10:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.