Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i związać nitką (jeśli jest taka potrzeba). Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, ostrą paprykę w proszku i sól. Razem dokładnie wymieszać i powstałą cytrynowo-miodową marynatą polać mięso. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnie łopatkę w marynacie położyć na małym ogniu i piec pod przykryciem około 70 minut. Podczas pieczenia mięso należy obracać, bo w tej marynacie może się przypalić (w trakcie pieczenia mięso można podlać wodą). Po upieczeniu wyjąć z marynaty, ostudzić, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.