Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa w cytrynowo-miodowej marynacie

Składniki:

ok. 1 kg łopatki wieprzowej
Miodowa marynata:
sok z 1 cytryny
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
¼ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i związać nitką (jeśli jest taka potrzeba). Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, ostrą paprykę w proszku i sól. Razem dokładnie wymieszać i powstałą cytrynowo-miodową marynatą polać mięso. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Następnie łopatkę w marynacie położyć na małym ogniu i piec pod przykryciem około 70 minut. Podczas pieczenia mięso należy obracać, bo w tej marynacie może się przypalić (w trakcie pieczenia mięso można podlać wodą). Po upieczeniu wyjąć z marynaty, ostudzić, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
4.7333333332 stars based on 6 reviews Przystawki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
To Super! Bardzo się cieszę, że mięsko smakowało :) Dziękuję pięknie za miły komentarz i również pozdrawiam :)
Dorota [2014-08-06 22:27:50]
Bardzo dobre mięsko. Posmak musztardy i cytryny daje super smak. Polecam i pozdrawiam:-)
gunia [2014-08-06 14:59:29]
Proszę bardzo, mam nadzieję, że będzie smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-13 11:52:35]
dziękuję Dorotko za odpowiedź,chcę to miesko zrobić na święta:) pozdrawiam :)
Jola-lubuskie- [2010-12-11 18:53:00]
Mięso można położyć na patelnię, do rondla lub do garnka i piec na gazie. W trakcie pieczenie mięso warto podlewać wodą, bo miód w marynacie ma skłonności do przypalania się. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-10 22:00:40]
Czy to mięsko,położyć do garnka? na patelnię i na gaz? czy raczej do brytwanki i do piekarnika?
Jola-lubuskie- [2010-12-09 16:56:14]
Nie, nie jest słodkie.
Dorota [2010-12-07 09:39:30]
Czy mięso nie jest słodkie po przyrządzeniu?
Kasia [2010-12-02 20:26:26]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.